W skrócie
Pyszny pasztet warzywny to tani i smaczny sposób na przemycenie warzyw i roślin strączkowych. Idealnie doprawiona masa będzie doprawiona nie tylko suszonym tymiankiem, ale także majerankiem, bazylią i rozmarynem. Zazwyczaj korzystam z czerwonej soczewicy, ale można użyć w jej miejsce soczewicy zielonej, a nawet ugotowanej ciecierzycy. Tradycyjnie pasztet pieczony jest w keksówce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub bułką tartą. Wtedy dodatkowo powstaje chrupiąca skórka. W takiej formie będzie można zjeść ją na kromce chleba ze świeżą ćwikłą z chrzanem. Poznaj przepis na pyszny pasztet warzywny na Wielkanoc.
Zdrowy pasztet warzywny – przepis na wielkanocną przystawkę
Liczba porcji: na 1 keksówkę.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g pieczarek,
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 2 jajka,
- Do dekoracji: świeża natka pietruszki.
Czytaj także: Ekspresowe paszteciki z pieczarkami do barszczu czerwonego. Niezawodny przepis z ciasta francuskiego
Jak zrobić pasztet warzywny?
Sposób przygotowania:
- Marchewkę i ziemniaki umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
- W garnku zagotowałam 500 ml wody i wrzuciłam warzywa. Gotowałam, aż staną się miękkie.
- Następnie odcedziłam na sitku z wody i odstawiłam do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek posiekałam na drobną kostkę.
- Na patelni o grubym dnie rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę z czosnkiem przez 4 minuty, aż zmiękną.
- Pieczarki umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i dodałam na patelnię z cebulą i czosnkiem.
- Wszystkie składniki wymieszałam i smażyłam do momentu zarumienienia pieczarek.
- Wystudzoną marchewkę i ziemniaki dodałam do podsmażonej cebuli z czosnkiem i pieczarkami.
- Następnie dorzuciłam ugotowaną wcześniej soczewicę i dokładnie wymieszałam.
- Płatki owsiane namoczyłam w 100 ml gorącej wody przez 10 minut, a następnie je odcedziłam.
- W misce połączyłam warzywa z pieczarkami razem z jajkami, sosem sojowym, płatkami owsianymi, świeżo zmielony czarny pieprz i tymianek.
- Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem na gładką masę.
- Keksówkę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia, a następnie przełożyłam masę na pasztet warzywny.
- Dokładnie wyrównałam wierzch pasztetu warzywnego, aby mógł się równomiernie upiec.
- Pasztet warzywny piekłam w 180° Celsjusza przez 45 minut na środkowej półce, z grzaniem góra-dół.
- Gotowy pasztet należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?