Emilia Stempel z Koła Gospodyń Wiejskich w Felicjanowie podzieliła się z nami przepisem na wyśmienitą kaczkę faszerowaną.
Składniki:
- kaczka bez kości 1 sztuka,
- łopatka bez kości 80 dag,
- wątróbka drobiowa 30 dag,
- jabłka 4 sztuki,
- natka pietruszki 1 pęczek,
- garść rodzynek,
- bułka czerstwa 1 sztuka,
- mleko 1 szklanka,
- sól i pieprz do smaku,
- majeranek,
- 2 białka jaj.
Farsz:
Łopatkę wieprzową oraz wątróbkę dokładnie oczyszczamy, a następnie mielimy w maszynce. Dodajemy wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Natkę pietruszki siekamy, z rodzynkami i ubitą pianą dodajemy do mięsa. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy.
Oczyszczoną kaczkę nacieramy od wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Następnie oczyszczoną kaczkę faszerujemy powstałą masą mięsną i zszywamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, nacieramy przyprawami.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Wstawiamy kaczkę i pieczemy przez 1,5 godziny.
Po tym czasie układamy dookoła kaczki jabłka pokrojone w ósemki i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Po wystudzeniu podajemy na zimno.
Emilia Stempel poleca też lokalne produkty, a tych nie brakuje.
– Wędliny mamy z mięsa od okolicznych mieszkańców, są też tutejsze jaja i mleko. Z niego powstają pyszne sery – mówi. – Poza tym jesteśmy otoczeni lasami i mamy mnóstwo grzybów.
Lokalna kuchnia powiatu poddębickiego jest ceniona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Roberta Telusa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi działania ułatwiające funkcjonowanie firmom i organizacjom lokalnym.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?