Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

XII Hubertus Spalski. Zobacz program Hubertusa 15 i 16 października 2011

Marek Obszarny
Dariusz Śmigielski/Archiwum Dziennika Łódzkiego
Puszczę Pilicką znów przeszyje dziarski dźwięk sygnałówki. Sprawdź, jakie atrakcje przygotowali organizatorzy tegorocznego Hubertusa Spalskiego - Polski Związek Łowiecki i Dyrekcja Regionalna Lasów Państwowych w Łodzi.

Do Spały zjadą najwyborniejsi strzelcy, głodni sukcesu ubiegłorocznego króla polowania, Piotra Sadowskiego z KŁ "Batalion" w Gałkówku oraz wicekrólów: Władysława Ziajka z KŁ "Błękitne Źródła" w Tomaszowie Mazowieckim, Donata Kałuży z KŁ "Racjonalnego Łowiectwa" i Roberta Janeckiego z KŁ "Leśnik" w Piotrkowie Trybunalskim. Wówczas na pokocie znalazły się trzy jelenie, sześć dzików, 112 bażantów i siedem kaczek.

Cezary Szadkowki, prezes piotrkowskiego okręgu Polskiego Związku Łowieckiego, i tym razem pokieruje największym w Polsce zbiorowym polowaniem. Myśliwi ruszą w knieje w 12 grupach po 20. Dziewięć grup na grubego zwierza i trzy na pióro (bażanta). Wśród nich nie powinno zabraknąć byłego wicepremiera i ministra rolnictwa, Romana Jagielińskiego.

Przewodniczący komitetu organizacyjnego Hubertusa Spalskiego na łowy zapuszcza się już od 43 lat.
- Nie poluję dla sukcesu - zastrzega Roman Jagieliński - ale dla towarzystwa i dla dobrego... szczeku psów. Moją pasją są bowiem polowania na dziki.

Według szacunków organizatorów, Hubertus Spalski, o ile pogoda dopisze, zgromadzić może w ten weekend (15 i 16 października) nawet 10 tysięcy osób. Co najmniej trzy tysiące z nich ma nie lada okazję skosztować w sobotę ragout z jelenia z borowikami...
Tą myśliwską potrawką, przygotowaną na potężnej, ustawionej z pomocą dźwigu patelni, częstowani będą wszyscy goście Hubertusa. Bo oswajanie dziczyzny, to jeden z najważniejszych celów imprezy. Podczas Spalskiego Festiwalu Kulinarnego o podniebienia gości rywalizować będzie około stu kucharzy.

Nie zabraknie najpiękniejszych sokołów i, oczywiście, psów myśliwskich. Kilkudziesięciu wystawców zadba zaś, by niczego nie zabrakło na Jarmarku Hubertowskim. Będzie tam można np. nabyć oryginalną myśliwską biżuterię, posmakować "dzikich" specjałów i trunków.

Po raz pierwszy patronat nad Hubertusem Spalskim objął prezydent RP. A to znak, mają nadzieję myśliwi, że bór darzyć będzie...

Zobacz program Hubertusa Spalskiego, który odbywać się będzie w sobotę i niedzielę (15 i 16 października):

15 październik 2011 r. /sobota/
HUBERTUS MYŚLIWSKI
07:00 – Hubertowska Msza Polowa - kaplica przy Kościele Prezydentów RP
07:30 – Apel na łowy – zbiórka myśliwych
08:00 – 13:00 – Polowania (obwody w zarządzie Lasów Państwowych i obwody kół łowieckich)
09:00 – Jarmark Hubertowski
09:00 – 16:00 – Spalski Festiwal Kulinarny „Oswajamy Dziczyznę”
09:00 - 09:30 – Powitanie gości, wystawców i uczestników konkursów
09:30 - 10:00 – Rozstrzygnięcie konkursu plastycznego „Kolorowy Hubertusik”
10:00 - 10:30 – Konkurs nalewek I etap
10:30 - 11:00 – Prezentacja sokolników
11:00 - 11:30 – Konkurs kulinarny pasjonatów
11:30 - 12:00 – Pokazy kulinarne mistrzów
12:00 - 12:30 – Wspólne pieczenie dzika
12:30 - 13:00 – Występ Zespołu Wacław Masłyk i „Żubrosie”
13:00 – 13:30 – Pokazy psów myśliwskich
13:30 – 14:00 – Konkursy Lasów Państwowych
14:00 – 14:30 – Występ Zespołu Muzyki Myśliwskiej „Rabiec”
14:00 – 14:30 – Pokot (polana nad Pilicą)
14:30 – 15:30 – Parada Św. Huberta
15:00 – 15:30 – Część oficjalna (scena) – powitanie gości honorowych
15:00 – 16:00 – Wielkie Spalskie Kulinaria
17:00 – Biesiada myśliwska – Hotel Prezydent

– Koncert muzyki myśliwskiej w wykonaniu Reprezentacyjnego Zespołu Polskiego Związku Łowieckiego pod dyrekcją Mieczysława Leśniczaka
- Finał konkursu nalewek, ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie kulinarnym

16 październik 2011 r. /niedziela/ (Hotel Prezydent)
09:00 - 17:00 – Kiermasz produktów Slow Food
09:00 - 10:00 – Konkurs kulinarny młodych talentów
10:00 - 11:00 – Pokazy kulinarne mistrzów – jak profesjonalnie dokonać rozbioru dziczyzny i przygotować z niej wykwintne dania
11:00 - 14:00 – Konkurs kulinarny profesjonalistów
15:00 – Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursach kulinarnych
17:00 – Kolacja Slow Food

HUBERTUS JEŹDZIECKI (tereny łąk nadpilicznych)
10:00 – Rozpoczęcie jarmarku jeździeckiego
11:00 – przejażdżki bryczkami
12:00 – Prezentacja koni i jeźdźców biorących udział w pogoni za lisem
13:00 – Prezentacja zaprzęgów
13:30 – Prezentacja koni ras użytkowych i pokazy dyscyplin jeździeckich
14:30 – Finał gonitw
16:00 – Muzyka country i biesiada jeździecka

Degustacja potraw dla publiczności w ramach Spalskiego Festiwalu Kulinarnego „Oswajamy Dziczyznę” jest bezpłatna

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tomaszowmazowiecki.naszemiasto.pl Nasze Miasto