Wysoki poziom cukru to większe ryzyko ciężkiego COVID-19! Naukowcy wykazali, jak hiperglikemia wpływa na powikłania infekcji koronawirusem

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Osoby z podwyższoną glikemią powinny zadbać o lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, gdyż jego nadmierne stężenie sprzyja ciężkiemu przebiegowi i komplikacjom COVID-19. Parametr ten można mierzyć wygodnie za pomocą glukometru.
Osoby z podwyższoną glikemią powinny zadbać o lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, gdyż jego nadmierne stężenie sprzyja ciężkiemu przebiegowi i komplikacjom COVID-19. Parametr ten można mierzyć wygodnie za pomocą glukometru. piksel/123RF
Badacze opisali związek między podwyższonym poziomem cukru we krwi a występowaniem powikłań COVID-19, wskazując na jego liczne konsekwencje zdrowotne. Hiperglikemia to stan występujący nie tylko w nieprawidłowo leczonej lub zaniedbanej cukrzycy, ale też zespole metabolicznym. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego stanu, choć poziom glukozy można łatwo zmierzyć w profilaktycznym badaniu laboratoryjnym lub za pomocą domowego glukometru. Glikemię warto kontrolować, bo prewencja cukrzycy to zarazem lepsza ochrona przed koronawirusem!

Objawowa infekcja koronawirusem SARS-CoV-2 w wielu przypadkach prowadzi do ciężkiego przebiegu choroby, hospitalizacji i zgonów. Stosunkowo częste są też przypadki tzw. długiego COVID-19 i zespołu pocovidowego u ozdrowieńców, wskazując na dotkliwsze powikłania związane z zakażeniem. Badacze wciąż pracują nad zidentyfikowaniem czynników, które sprzyjają nasilonej infekcji. Oprócz niektórych chorób współwystępujących to również nieprawidłowe stany metaboliczne takie jak hiperglikemia – podwyższony poziom glukozy we krwi.

Dowiedz się więcej na temat:

Do takich wniosków doszli badacze ze Szwajcarii, którzy poszukiwali potencjalnych przyczyn ciężkiego przebiegu COVID-19 w dostępnej literaturze za pomocą zaawansowanych rozwiązań matematycznych. Naukowcy zaprojektowali samouczące się algorytmy sztucznej inteligencji, a następnie użyli ich do analizy 240 tysięcy badań naukowych z bazy danych CORD-19. Jest to otwarty zasób prac naukowych poświęconych pandemii o pełnej nazwie The COVID-19 Open Research Dataset, upubliczniony we współpracy z amerykańskim Białym Domem oraz wiodącymi grupami i instytutami badawczymi.

Wykazano, że podwyższone stężenie glukozy w krwi to główny czynnik ułatwiający progresję choroby w związku z wpływem na różne etapy cyklu życiowego koronawirusa SARS-CoV-2 i manifestowanie się objawów infekcji.

Hiperglikemia stwarza idealne warunki do ataku koronawirusa na układ odpornościowy w płucach. Sprzyja też uzyskaniu jego dostępu do pęcherzyków płucnych przed przyłączeniem się do receptorów ACE2 na powierzchni komórek. Ułatwia ponadto wejście wirusa do komórek i jego gwałtowne namnażanie się, a co za tym idzie – nasila immunologiczną odpowiedź zapalną ze strony płuc.

W opisanym scenariuszu infekcja wywołuje wzmożony stan zapalny, który obciąża nadmiernie osłabiony już układ odpornościowy i prowadzi do ogólnoustrojowej reakcji zapalnej, uszkodzeń tkanek i wydzielania cytokin.

Odkrycia pokazują, że pacjenci z ciężkim COVID-19 zwykle mają podniesiony poziom cukru we krwi.
Hiperglikemia powoduje:

  • zwiększenie ilości glukozy w płynie pokrywającym powierzchnię dróg oddechowych, co prowadzi do zniszczenia podstawowych antywirusowych mechanizmów obronnych i infekcję komórek,
  • zaburzenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, co skutkuje rozwojem tzw. burzy cytokinowej i zespołu ostrej niewydolności oddechowej (ARDS) z obrzękiem płuc,
  • sprzyja eskalacji infekcji przez koronawirusa, prowadzącej do rozwoju zaburzeń krzepnięcia krwi i niewydolności wielonarządowej.

Przeczytaj także:

Wyniki analizy dostępne na serwerze medRxiv czekają jeszcze na recenzję, jednak już od wielu miesięcy wiemy o związku cukrzycy z ciężkiem COVID-19 – w przypadku tej choroby istnieje m.in. 1,5 razy większe ryzyko zgonu przy infekcji.

Problem w tym, że chorzy często nie wiedzą o swoim zaburzeniu. Zdiagnozowaną cukrzycę ma ok. 3 miliony Polaków (wśród osób po 60. roku życia choruje jedna na cztery osoby), a jak szacuje Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, nierozpoznana i nieleczona cukrzyca typu 2 występuje u co najmniej 500 tys. osób.

Co więcej, tzw. wysoki cukier często stwierdza się też w innych zaburzeniach metabolicznych, takich jak zespół metaboliczny czy występująca w jego ramach insulinooporność.

Osoby, które w badaniu poziomu glukozy krwi we krwi na czczo uzyskają wynik w zakresie 100-125 mg/dl, powinny zadbać o profilaktykę zdrowotną, bo mają już stan przedcukrzycowy.

Przywrócenie prawidłowego poziomu we krwi – za pomocą zmiany stylu życia (głównie diety i nawyków związanych z aktywnością), utraty częstej u pacjentów nadwagi, a w razie konieczności – wdrożenie odpowiedniego leczenia. Prewencja cukrzycy typu 2 pozwoli też lepiej zadbać o ochronę przed COVID-19!

ZOBACZ: Kuchnia dla insulinoopornych. Ekspert: dr Hanna Stolińska, dietetyk

Wideo

Materiał oryginalny: Wysoki poziom cukru to większe ryzyko ciężkiego COVID-19! Naukowcy wykazali, jak hiperglikemia wpływa na powikłania infekcji koronawirusem - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie