Śniadanie wielkanocne – co podać na stół?
Podczas śniadania wielkanocnego najważniejsze jest zjedzenie święconki, czyli produktów, które w dzień poprzedzający zanosimy do kościoła w koszyczkach. Śniadanie rozpoczyna się od podzielenia się jajkiem i życzenia sobie wesołych świąt. Ta tradycja zbliżona jest do dzielenia się opłatkiem podczas świąt Bożego Narodzenia.
Wszystkie produkty ze święconki powinny zostać zjedzone. Tradycja zabrania wyrzucenia tych produktów, a także dawania zwierzętom. Wszystkie poświęcone potrawy powinny zostać zjedzone, co do ostatniego kawałka.
Sprawdź, co Ci się przyda
Wielkanocne symbole na stole
Produkty, które wkładamy do koszyczka wielkanocnego mają swoją symbolikę. Poświęcone pokarmy znajdują się później na naszym świątecznym stole. Czy wiesz, co dokładnie oznaczają? Na Twoim stole wielkanocnym nie powinno zabraknąć takich produktów jak:
- Baranek - który symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa
- Jajko - jest symbolem zwycięstwa nad śmiercią
- Twaróg/ ser - oznacza przymierze człowieka z naturą
- Chleb - to dla chrześcijan ciało Chrystusa
- Mięsa i wędliny – mają zapewnić dostatek i sytość
- Sól – oznacza oczyszczenie i prawdę
- Chrzan – symbolizuje mękę Pańską
- Ciasta – to metafora umiejętności i doskonałości