Tarta z jabłkami – oto przepis na szybki podwieczorek. Jak upiec ekspresowe ciasto pachnące cynamonem? Zrobisz je w mniej niż 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wypiek, który można robić niemal przez cały rok. Jednak najlepiej smakuje jesienią i zimą. 
Zobacz nasz przepis, kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałkami.
Tarta z jabłkami na kruchym cieście to wypiek, który można robić niemal przez cały rok. Jednak najlepiej smakuje jesienią i zimą. Zobacz nasz przepis, kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałkami. Liudmila Chernetska/Getty Images
Udostępnij:
Wypróbuj przepis na pyszne, pachnące cynamonem ciasto. Mamy dla was przepis na klasyczną kruchą tartę z jabłkami. Najważniejsze, że jest prosta w wykonaniu, a wypiek uda się niemal każdemu. Sprawdź, jak upiec tartę z jabłkami i cynamonem. Zrobisz ją w mniej niż 15 minut.

W skrócie

Proponujemy słodką wersję jesiennego wypieku – tartę z jabłkami i cynamonem. Maślane, kruche ciasto wypełniamy kwaskowatymi jabłkami. Całość dekorujemy cukrem pudrem i cynamonem. Takie ciasto zrobimy bardzo prosto i szybko. Dodatkowo dekorując wierzch ciasta możemy rozbudzić naszą kreatywność tworząc np. listki czy krateczkę.

Zobacz przepis na tartę z jabłkami krok po kroku

Prosty przepis na pyszną tartę z jabłkami

Składniki:

(przygotowanie ok. 10 minut, pieczenie ok. 45 minut)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego/esencji waniliowej
  • około 4 jabłka, najlepiej kwaśne, do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Jak zrobić tartę z jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Na stolnice przesiej mąkę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtka, cukier, wanilię i szczyptę soli i ponownie posiekaj nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto.

    Nasza porada: kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, ciepło rąk roztapia masło. Dlatego warto jak najdłużej zagniatać ciasto nożem lub specjalnym siekaczem do kruchego ciasta. Możesz także po wyrobieniu zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 minut.

  2. Umyj i obierz jabłka. Pokrój owoce na cząstki.

  3. Ciasto podziel na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią formę na tartę, razem z brzegami.

  4. Na cieście ułóż jabłka, możesz oprószyć je cynamonem, a jeśli są bardzo kwaśne to posyp je także łyżeczką cukru.

  5. Rozwałkuj resztę ciasta, potnij na paseczki i ułóż na tarcie krateczkę. Możesz także wyciąć z ciasta listki i udekorować nimi środek wypieku.

  6. Piecz ciasto w 180 stopniach Celsjusza około 45 minut. Można jeść jeszcze ciepłe!

Ciasto będzie pięknie wyglądać i zachęcająco pachnieć, jeśli przed podaniem oprószysz je cynamonem wymieszanym z cukrem pudrem. Smacznego!

Gotową tartę posyp cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Smacznego!
Gotową tartę posyp cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Tarta na słodko - wypiek z Francji

Tarta to jeden z najpopularniejszych wypieków w kuchni francuskiej, wykonywany najczęściej z ciasta kruchego, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Kruchym ciastem wykładamy okrągłą formę o pofalowanych brzegach, a środek wypełniamy ulubionym nadzieniem. To pyszna alternatywa wobec szarlotki z bezą. Natomiast smakoszom wypieków sprzed lat polecamy szarlotkę z papierówek. Zobacz, jak zrobić domowy jabłecznik. Polecamy także klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Polecamy także ryż z jabłkami na podwieczorek.

Zobacz w galerii, jak przygotować tartę z jabłkami krok po kroku:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

miejsce #1

Kenwood

Kenwood KVL8320S

3 236,48 zł2 401,55 zł-26%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Tarta z jabłkami – oto przepis na szybki podwieczorek. Jak upiec ekspresowe ciasto pachnące cynamonem? Zrobisz je w mniej niż 15 minut - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie