MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast...
fot. Teresa Kasprzycka/123RF

Tak odchudzisz każdą z 12 potraw na Wigilię. Tradycyjna kolacja będzie lżejsza i wciąż pyszna! Zobacz sposoby na lekkie dania świąteczne

Wigilijna ryba w wersji light

Aby odchudzić potrawę z karpia, dorsza lub łososia, zamiast panierować ryby i je smażyć, znacznie lepiej upiec je w piekarniku. Filety, ich kawałki czy dzwonka można nasmarować zgniecionym czosnkiem, obłożyć plasterkami cebuli i cytryny oraz gałązkami tymianku lub rozmarynu, a następnie tak przygotowane umieścić na kilka godzin w lodówce, by przeszły ich smakiem i aromatem.

Ryby najlepiej piec pod przykryciem – ogranicza to ilość wyparowanej wody, dzięki czemu są po przygotowaniu bardziej soczyste. Aby danie zbytnio nie wysychało, przed wstawieniem go do rozgrzanego piekarnika można skropić je odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy bądź obłożyć kilkoma małymi plasterkami dobrego masła.

Zobacz również

Radosław Stopka: Czasem trzeba postawić wszystko na jedną kartę

Radosław Stopka: Czasem trzeba postawić wszystko na jedną kartę

Policyjne spotkania z dziećmi. Rozmowy przed wakacjami [ZDJĘCIA]

Policyjne spotkania z dziećmi. Rozmowy przed wakacjami [ZDJĘCIA]

Polecamy

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja

Dodajesz to do kawy i chudniesz w oczach. Spala tłuszcz i ułatwia robienie kupy

Dodajesz to do kawy i chudniesz w oczach. Spala tłuszcz i ułatwia robienie kupy

Nikt nie zgadnie, co dodaję do mojej pomidorówki. Wszyscy się zajadają

Nikt nie zgadnie, co dodaję do mojej pomidorówki. Wszyscy się zajadają