Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Bogumił Sobczyk ponownie zostanie Starostą Powiatu Olkuskiego?

Bogumił Sobczyk ponownie zostanie Starostą Powiatu Olkuskiego?

Patriotyczny przejazd na rolkach, deskorolkach i hulajnogach ulicami Krakowa

Patriotyczny przejazd na rolkach, deskorolkach i hulajnogach ulicami Krakowa

Polecamy

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Przegląd tygodnia od 29.03 w Tomaszowie MazowieckimTygodniowy przegląd prasy w Tomaszowie Mazowieckim, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Tomaszowie MazowieckimTygodniowy przegląd prasy w Tomaszowie Mazowieckim, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Tomaszowie MazowieckimTygodniowy przegląd prasy w Tomaszowie Mazowieckim, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Tomaszowie MazowieckimTygodniowy przegląd prasy w Tomaszowie Mazowieckim, (15.03-21.03.2020)