Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Spotkanie w sprawie ASF przedstawicieli weterynarii z rolnikami z całego powiatu [ZDJĘCIA]

Jakub Czekała
Jakub Czekała
W sali sesyjnej Urzędu Miasta w Międzychodzie w środowy poranek odbyło się spotkanie powiatowych służb weterynaryjnych z rolnikami - hodowcami trzody chlewnej.

Tematem spotkania był coraz bardziej rozszerzający się wirus ASF, czyli Afrykańskiego Pomoru Świń. Podczas ponad godzinnego spotkania Powiatowy Lekarz Weterynarii lek. wet. Anna Buczko przestawiła zebranym najważniejsze fakty o ASF, w tym - jak rozpoznać zachorowanie na wirusa wśród świń. Mówiono również o strefach zagrożenia, jakie w związku z ASF są wprowadzane, środkach ostrożności i działalności służb weterynaryjnych z tym związanych.

Rolnicy mogli również obejrzeć specjalną prezentację na opisywany temat.

Warto przypomnieć, że ASF jest wirusową chorobą zakaźną i zaraźliwą dotyczącą wyłącznie świń i dzików. Wirus ASF jest niechorobotwórczy dla ludzi i innych gatunków zwierząt. Chore zwierzęta nie można wyleczyć z choroby. Jedyną metodą zwalczania choroby jest postępowanie administracyjne czyli zabicie i utylizacja chorych i podejrzanych o zachorowanie świń.

W Wielkopolsce już potwierdzono pierwszy przypadek. Ponad tydzień temu chorego dzika potwierdzono na terenie powiatu wolsztyńskiego, w okolicach miejscowości Kębłowo. I choć sam Międzychód od Kębłowa dzieli ponad 80 kilometrów, to jednak w przypadku ASF nie jest problem, szczególnie, że wyznaczane są specjalne strefy zagrożenia.

W powiecie międzychodzkim żadna strefa ASF obecnie nie występuje. Jednak rozróżniane są trzy: żółta - czyli ochronna, czerwona - czyli objęta ograniczeniami oraz niebieska, czyli obszar zagrożenia.

W środowym spotkaniu uczestniczyło ponad 30 rolników, jednak w całym powiecie jest 430 gospodarstw hodujących trzodę chlewną, w który to znajduje się około 100 000 sztuk trzody.

Obecnie Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny w Międzychodzie jest w trakcie kontroli gospodarstw.

Informacja Głównego Inspektoratu Weterynarii:

Jakie działania podejmuje się przy stwierdzeniu ASF u świń?

Wystąpienie afrykańskiego pomoru świń u świń w gospodarstwie (ognisko ASF) wiąże się z koniecznością podjęcia przez Inspekcję Weterynaryjną stanowczych działań celem jak najszybszej likwidacji tego ogniska oraz prowadzenia działań mających na celu ustalenie źródła choroby oraz czy nie doszło do przeniesienia choroby do innych gospodarstw (lub innych podmiotów, np. rzeźni). Działania te określone są w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Na tej podstawie, w przypadku stwierdzenia ogniska ASF podejmowane są m.in. następujące czynności prowadzone pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej:

- wszystkie świnie w gospodarstwie, w którym stwierdzono ASF muszą zostać niezwłocznie zabite, a ich zwłoki zniszczone;
- zniszczeniu podlegają również obecne w gospodarstwie wszelkie produkty pozyskane od świń, wszelkie przedmioty i substancje (w tym pasze), które mogły zostać skażone wirusem ASF, a nie mogą zostać odkażone;
gospodarstwo, w którym stwierdzono ASF podlega oczyszczaniu i dezynfekcji przy użyciu odpowiednich preparatów biobójczych, które wykazują działanie unieszkodliwiające w stosunku do wirusa ASF;
- po zakończeniu wszelkich niezbędnych działań musi minąć odpowiednio długi okres, zanim w gospodarstwie ponownie będą mogły być umieszczone pierwsze świnie (co najmniej 40 dni od dnia zakończenia oczyszczania i dezynfekcji);

- wokół ogniska ASF wyznacza się obszar zapowietrzony (o promieniu co najmniej 3 km) i obszar zagrożony (sięgający co najmniej 7 km poza obszar zapowietrzony); w obszarach tych obowiązują stosowne nakazy, zakazy i ograniczenia (przede wszystkim w odniesieniu do możliwości przemieszczania świń) połączone z nadzorem nad stanem zdrowia świń w tych obszarach.

Jakie ograniczenia stosowane są w obszarze zapowietrzonym (min 3 km) i zagrożonym (min 7 km) obowiązujących wokół gospodarstwa, w którym wystąpiła choroba?

Restrykcje dotyczą głównie przemieszczani świń z i do gospodarstw znajdujących się w tych obszarach. Jeżeli gospodarstwo utrzymujące świnie położone jest w obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym, wyznaczonym w związku z wystąpieniem ogniska ASF (obszary wymienione w rozporządzeniach powiatowego lekarza weterynarii lub Wojewody), obowiązuje bezwzględny zakaz wyprowadzania świń z tego gospodarstwa przez okres:

40 dni - w obszarze zapowietrzonym,
30 dni - w obszarze zagrożonym.
Po odpowiednio 40 i 30 dniach należy zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii w celu uzyskania pozwolenia na przemieszczenie zwierząt z gospodarstwa.

Szczegółowe informacje o możliwości przemieszczenia świń z gospodarstw położonych na obszarze zapowietrzonym i zagrożonym można uzyskać u powiatowego lekarza weterynarii - organ ten jest uprawniony do skrócenia powyższych okresów odpowiednio do 30 dni dla obszaru zapowietrzonego i 20 dni dla obszaru zagrożonego.

Poniżej z kolei najważniejsze informacje, jakie znalazły się w prezentacji dostępnej na stronie internetowej Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Międzychodzie:

Objawy ASF
• 1.Zwiększone padnięcia (w ciągu kilku/kilkunastu dni po
zakażeniu chore świnie/dziki padają).
• 2.Gorączka, osłabienie, utrata apetytu, zaburzenia w
poruszaniu się, utrata orientacji, ograniczony odruch ucieczki.
• 3.Problemy w oddychaniu, pienisty lub krwisty wypływ z nosa.
• 4.Sinica skóry, uszu, boków brzuch, wybroczyny na skórze.
• 5.Biegunka z domieszką krwi, wymioty.
• Nie wszystkie objawy pojawiają się jednocześnie!

Najczęstsze przyczyny ASF w Polsce
• 1.nielegalny handel chorymi świniami
• 2.wprowadzenie do gospodarstwa tkanek (tusz)
dzików lub świń zanieczyszczonych wirusem ASF
(masarze – właścicielami chlewni),
• 3.bezpośredni kontakt między ludźmi i sprzętem z
gospodarstw zanieczyszczonych wirusem a
gospodarstwami wolnymi od tej choroby,
• 4.zanieczyszczona ASFV słoma,
• 5.bezpośredni kontakt świń z dzikami lub ich
odchodami.

Obowiązki właścicieli stad świń wynikające z
rozporządzenia MRiRW dot. bioasekuracji

• § 1a. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poza obszarem ochronnym, obszarem objętym
ograniczeniami oraz obszarem zagrożenia:
• 1) nakazuje się:
• a) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
• b) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz
rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
• c) zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących
oraz domowych,
• d) utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko
świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w
których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
• e) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności
tylko w danym gospodarstwie,
• f) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych
czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń,
w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
• g) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
• h) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia
ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
i) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i
wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż
szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość - nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat
w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
• j) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki,
lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
• k) zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m,
związanym na stałe z podłożem - w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym;
• 2) zakazuje się:
• a) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz
dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w rozumieniu art. 3 pkt 1 w
związku z art. 2 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21
października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002
(rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1,
z późn. zm.), zwanych dalej "produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego", pochodzących z dzików
oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń.

Zasady konieczne do przestrzegania przez producentów i hodowców świń w celu skutecznego zabezpieczenia
gospodarstw przed ASF:

• 1.Zakaz wprowadzania do chlewni świń z nieznanych źródeł.
• 2.Ogrodzenie chlewni uniemożliwiające jakikolwiek –
bezpośredni lub pośredni - kontakt świń z innymi zwierzętami,
w szczególności dzikami.
• 3.Zakaz wchodzenia na teren gospodarstwa osób
postronnych.
• 4.Zakaz wjazdu na teren gospodarstwa wszelkich pojazdów, a
szczególnie samochodów zakładów mięsnych oraz firm
utylizacyjnych.
5. Obowiązkowa zmiana odzieży ochronnej przed wejściem do
pomieszczeń ze zwierzętami.
• 6. Bezwzględny zakaz stosowania tzw. „zlewek”.
• 7. Nie wprowadzanie na teren gospodarstwa upolowanych
lub padłych dzików lub wyposażenia służącego do polowań na
dziki.
• 8. Zakaz wykorzystywania słomy lub zielonki zebranych z pól,
na których przebywają dziki.
9. Zrezygnowanie z uczestnictwa w polowaniach na
dziki przez właścicieli i pracowników chlewni.
• 10. Utrzymywanie świń w zamkniętych
pomieszczeniach (drzwi) i dbałość o to aby w oknach
były zamontowane siatki ochronne; chroniące przed
zwierzętami z zewnątrz oraz ewentualnym
świadomym wrzuceniem do chlewni materiału
zakaźnego.

Jak się zabezpieczać przed ASF ?

1. NIE KUPUJ ŚWIŃ NIEWIADOMEGO POCHODZENIA.

2. ZABEZPIECZ ŚWINIE PRZED KONTAKTEM Z DZIKAMI.

3. NIE KARM ŚWIŃ ODPADKAMI KUCHENNYMI.

4.PASZE ZABEZPIECZAJ PRZED DOSTĘPEM ZWIERZĄT
WOLNOŻYJĄCYCH.

5.WYŁÓŻ MATY NASĄCZONE ŚRODKIEM DEZYNFEKCYJNYM PRZED
WJAZDEM I WYJAZDEM Z GOSPODARSTWA, A TAKŻE PRZED
WEJŚCIEM DO POMIESZCZEŃ W KTÓRYCH TRZYMANE SĄ ŚWINIE.

6.NIE POZWÓL, BY WCHODZIŁY OSOBY POSTRONNE.

7.ZAKŁADAJ ODDZIELNY STRÓJ I POZOSTAWIAJ GO W CHLEWNI.

8.PAMIĘTAJ O UTRZYMANIU CZYSTOŚCI I DEZYNFEKCJI.

9. REJESTRACJA W BAZIE ARIMR I ZGŁASZANIE PRZEMIESZCZEŃ DO 7
DNI OD ZDARZENIA.

10. OBSERWUJ STAN ZDROWIA ŚWIŃ.

Tymczasem w środę ALERT RCB rozesłał smsy o treści: Uwaga! Zagrożenie rozprzestrzeniania się ASF. Nie wchodź do lasu. O padłych dzikach poinformuj policję, urząd gminy lub weterynarza.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzychod.naszemiasto.pl Nasze Miasto