W skrócie
Mam dla ciebie przepis na pyszną paschę wielkanocną. Ten świąteczny deser warto zrobić z domowego twarożku. To prostsze niż się wydaje! Proponuję podać paschę z brzoskwiniami i truskawkami. Świetnie będzie smakować także polana sosem czekoladowym. Do zrobienia paschy potrzebna jest gaza niejałowa, do kupienia w każdej aptece. Można użyć także lnianej ściereczki, tylko ważne, by nie miała zapachu płynów do prania.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować paschę wielkanocną.
Przepis na paschę wielkanocną
czas przygotowania ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni
Składniki:
- 2 l mleka świeżego tłustego,
- 0,5 l kwaśnej śmietany 18%,
- 5 jajek,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- opcjonalnie orzechy i rodzynki,
- zapach śmietanowy lub pomarańczowy,
- owoce do dekoracji np. truskawki, brzoskwinie.