W skrócie
Idealnie soczysty, miękki kotlet schabowy z chrupiącą skórką to prawdziwy przysmak. Dla wielu to ulubiony obiad. Mam dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak przygotować perfekcyjne schabowe. Możesz je podać np. z zasmażaną kapustą lub mizerią.
Zobacz w galerii, jak zrobić perfekcyjne kotlety schabowe.
Przepis na kotlety schabowe
czas przygotowania: marynowanie 2 godziny, smażenie 20 minut
porcja dla 4 osób,
poziom trudności: średni
Składniki:
- 4 kawałki schabu,
- 200 ml mleka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- jajko,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej.
- 100 g smalcu,
Zobacz także: Ciekawy pomysł na obiad. Najlepszy przepis na siekane kotlety z kurczaka. Kluczem jest jeden dodatek
Jak zrobić kotlety schabowe?
- Zacznij od rozbicia kotletów schabowych.
- Oprósz mięso solą i pieprzem i przełóż do miski
- Zalej mięso mlekiem, dodaj posiekaną cebulę, obrany czosnek, listki laurowe i ziele angielskie.
- Tak przygotowane schabowe przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Wyjmij mięso z mleka i dokładnie osusz ręcznikiem
- Przygotuj trzy talerze. Do jednego wbij jajko i roztrzep widelcem. Do drugiego wsyp mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Rozgrzej smalec na patelni.
- Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
- Zdejmij kotlety z patelni do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.