MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Jarmuż z kasztanami

„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie, inaczej jest gorzki. W smaku zbliżony do szpinaku. Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fioletowy. Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugotować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej łupy, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając obłożyć niemi jarmuż na półmisku".

Zobacz również

Około 1000 nowych mieszkań ma powstać na terenie kopalni "Pokój" w Rudzie Śląskiej

Około 1000 nowych mieszkań ma powstać na terenie kopalni "Pokój" w Rudzie Śląskiej

Polska kadra koszykówki intensyfikuje przygotowania do turnieju kwalifikacyjnego

Polska kadra koszykówki intensyfikuje przygotowania do turnieju kwalifikacyjnego

Polecamy

Boskie ciasto z czereśniami i budyniem. Zapiszesz ten przepis do ulubionych

Boskie ciasto z czereśniami i budyniem. Zapiszesz ten przepis do ulubionych

Bolą cię stawy? Jedz te produkty! Zobacz, co polecają specjaliści

HIT DNIA
Bolą cię stawy? Jedz te produkty! Zobacz, co polecają specjaliści

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja

To naturalny lek na trawienie i dnę moczanową. Zmniejsza ból, oczyszcza i uspokaja