W czwartek, 22 września odbyła się ocena chlebków upieczonych w ramach konkursu „Chleb Dożynkowy” edycja II.
Konkurs ten polegał na amatorskim wypieku tradycyjnego chleba dożynkowego z dostarczonej przez Organizatora mąki żytniej uzyskanej ze zboża pochodzącego z poletek demonstracyjnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach- informuje organizator konkursu.
Jury postanowiło nagrodzić 6 kół. Wręczenie nagród i podsumowanie konkursu odbyło się w niedzielę 25 września podczas „Targów Rolnych w Sercu Polski”.
Konkurencja była bardzo duża. Jury miało do oceny aż 45 chlebków. Komisja oceniała prace konkursowe biorąc pod uwagę następujące kryteria zawarte w regulaminie konkursu:
- barwę wypieczenia
- smak
- zapach
- poziom wypieczenia oraz strukturę miękiszu w przekroju
- tradycyjne zdobnictwo charakterystyczne dla chleba dożynkowego oraz ogólne wrażenie estetyczne.
ZWYCIĘZCY
- MIEJSCE- Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Mokrej Prawej, powiat skierniewicki
- MIEJSCE - Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowcu nad Pilicą, powiat opoczyński
- MIEJSCE – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Woli Mąkolskiej, powiat zgierski
WYRÓŻNIENIA:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pichlicach „Pichliczanki”, powiat wieruszowski
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zabłociu, powiat wieluński
- Koło Gospodyń Wiejskich w Żarnowicy Dużej „Żarnowianki”, powiat piotrkowski
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?