Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Gdzie zjesz dobrą pizzę w Tomaszowie Mazowieckim? Głosuj, która najlepsza!

red.
materiały promocyjne pizzerii
Lubicie pizzę? W Tomaszowie Mazowieckim i okolicy mamy kilka naprawdę świetnych pizzerii, w których znajdziemy zarówno tradycyjną włoską pizzę, jak i jej bardziej amerykańskie i polskie wersje. Też polecacie te miejsca? Zapraszamy do udziału w naszej sondzie!

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który obchodzony jest 9 lutego, przygotowaliśmy dla Was zestawienie tomaszowskich pizzerii. Niektóre działają w mieście i okolicy od lat, ale jest też kilka nowych miejscówek, do których warto zajrzeć. W zależności od tego co lubimy, znajdziemy pizze przyrządzone w stylu włoskim czy amerykańskim, na grubszym i cieńszym spodzie, z oryginalnymi składnikami i różnymi sosami.

Sprawdźcie w galerii najnowsze zestawienie pizzerii w Tomaszowie Mazowiecki i okolicy

Z myślą o wielbicielach pizzy przygotowaliśmy specjalną sondę, w której można wskazać najlepszą pizzerię w Tomaszowie i okolicy. Głosujcie!

Trwa głosowanie...

Gdzie najlepsza pizza w Tomaszowie Mazowieckim?

Głosuj na najlepszą pizzę w Tomaszowie i okolicy

Przepis na dobrą pizzę

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Wymieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Blachę posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając po całej powierzchni.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać serem ułożyć dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku min. 250 st. C przez ok. 10 minut.
W zależności od tego ile dodamy soli i cukru, regulujemy tym jego pulchność i sprężystość ciasta. Kiedy dodamy więcej cukru do ciasta drożdże lepiej wyrosną. Jeśli dodamy więcej soli, przyhamujemy ich wzrost co wydłuży fermentację ciasta. Dobrze osolone ciasto jest łatwiejsze w wyrobieniu.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tomaszowmazowiecki.naszemiasto.pl Nasze Miasto