ŁÓDZKIE SMAKI. Poznaj najlepsze przepisy z województwa łódzkiego w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
PAŻYBRODA Z PRAŻUCHAMI STOWARZYSZENIE AKTYWNI RAZEM W CZARNOŻYŁACH Prażuchy: 1 kg ziemniaków 4 łyżki czubate mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 jajo sól do smaku Ziemniaki ugotować i odcedzić , dodać mąkę ,śmietanę i jajko , wszystko wymieszać na jednolitą masę i odstawić na chwilę pod przykryciem. Kapuśniak PAŻYBRODA: Ugotować golonkę i kawałek kości od schabu razem z kiszoną kapustą plus 2 litry wody , dodać liście laurowe ,pieprz ,czosnek . Miękką golonkę obrać i pokroić w drobną kostkę dodać do kapusty . Przyrządzić zasmażkę z jednej łyżki mąki pszennej i połączyć z kapuśniakiem , doprawić solą pieprzem i cukrem . Okrasa: Usmażyć boczek z cebulą. Podawać na dwóch talerzach ,na jednym zupa a na drugim prażuchy okraszone boczkiem z cebulą.