MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym,...
fot. jarun011/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Chorzy na fawizm – chorobę bobową

Fawizm jest genetycznym zaburzeniem enzymatycznym, polegającym na niedoborze dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G6PD), która odpowiada za ochronę czerwonych krwinek przed uszkodzeniami. Do ich przedwczesnego rozpadu (hemolizy) może prowadzić m.in. spożywanie niektórych pokarmów, w tym bobu, fasoli czy soi. Znany jest także pod nazwą choroba bobowa lub choroba fasolowa.

Zobacz również

Noc Świętojańska w Słonnym koło Dubiecka - zobacz zdjęcia

NOWE
Noc Świętojańska w Słonnym koło Dubiecka - zobacz zdjęcia

Festiwal Wschód Kultury – Inne Brzmienia. Start już w czwartek

NOWE
Festiwal Wschód Kultury – Inne Brzmienia. Start już w czwartek

Polecamy

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Jutro do pracy ubiorę się jak pierwsza dama – wygodnie i z klasą

Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji

HIT DNIA
Zajadaliśmy się tym daniem w dzieciństwie. To prawdziwy smak wakacji

Zobacz, co spędza sen z powiek mieszkańcom polskich miast i wsi

Zobacz, co spędza sen z powiek mieszkańcom polskich miast i wsi