To druga edycja festiwalu, który potrwa do 23 września. W pierwszym tygodniu wydarzenia zaplanowano trzy kulinarne trasy tematyczne, które mają odpowiadać najnowszym trendom kulinarnym. Jedna z nich to street food, czyli trasa poświęcona ulicznemu jedzenia z różnych stron świata. Kolejna to roślinna kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli trasa dla miłośników kuchni wegańskiej. W pierwszym tygodniu przewidziano atrakcje także dla miłośników kuchni francuskiej - w ramach trasy elegancja Francja.
W drugim tygodniu festiwalu, czyli od poniedziałku 17 września dostępne będą trzy kolejne trasy kulinarne, w tym azjatyckie zupy, w ramach których będzie można spróbować japońskiego ramenu, tajskie tom kha, wietnamskie pho. W ramach trasy pierogi świata będzie można zjeść pierogi ruskie, ravioli, empanadas, wonton, samosy i pielmieni. Ostatnia trasa to dekadenckie desery, czyli propozycja dla miłośników słodkości.
W każdym tygodniu wybrane restauracje zaproszą na specjalne menu degustacyjne, które będzie się składało z przynajmniej trzech dań.
Festiwal to także mnóstwo wydarzeń towarzyszących. Będzie można wziąć udział w pokazie przyrządzania azjatyckich zup czy pierogów świata, kursie wiedzy o winie połączonym z degustacją czy warsztatach kawowych i cukierniczych. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci, zaplanowano także kolację szabatową.
Restauratorzy natomiast dowiedzą się, jak promować swoją restaurację, jak skuteczniej prowadzić lokal. Dla kucharzy przygotowano informacje o nowoczesnej kuchni wegańskiej.
Dokładny program "Jemy w Łodzi Food Fest" jest dostępny na stronie internetowej festiwal.jemywlodzi.pl. Tam też można znaleźć pełną listę restauracji biorących udział w akcji.
Zmarł Jan Ptaszyn Wróblewski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?