PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie zwiększy zatrudnienie

W tomaszowskiej fabryce PepsiCo Frito Lay właśnie zakończono wdrażanie systemu zarządzania środowiskiem ISO 14001.
W zakładzie w Tomaszowie produkuje się tylko chrupki
 fot. Beata Dobrzyńska

Zakład będzie się mógł szczycić tym certyfikatem przez trzy lata. - To duży sukces, który jest dla całego zespołu powodem do dumy - mówi Makis Myaris, dyrektor zakładu PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie. - Certyfikat to procedury, mające zapewnić przestrzeganie wysokich standardów oraz szereg praktycznych działań. Chodzi między innymi o segregację odpadów, oszczędne użytkowanie wody i energii, eliminację zagrożenia przedostania się substancji niebezpiecznych do kanalizacji.

Zdobycie certyfikatu jest kolejnym krokiem w rozwoju zakładu PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie. Na początku tego roku zakończył się pierwszy etap modernizacji fabryki, kiedyś należącej do firmy Star Foods. Od kiedy firma PepsiCo w 2006 roku przejęła zakład, wówczas borykający się z płynnością finansową, wiele się zmieniło. Przede wszystkim całość produkcji została przeniesiona do jednego budynku, z wjazdem od ulicy Milenijnej. Tutaj mieści się też biurowiec, parking dla pracowników, magazyny. - Skoncentrowanie fabryki w jednym budynku pozwoliło zwiększyć wydajność pracy i bezpieczeństwo - mówi dyrektor Myaris. Działania związane z rozwojem zakładu to przede wszystkim instalacja nowoczesnej linii produkcyjnej i modernizacja starej oraz nowa infrastruktura dla pracowników.

Jednak na tym się nie kończy. Najbliższe lata to następne miliony złotych, zainwestowane w dalszą rozbudowę siedziby, po to, by mogła tu stanąć druga nowoczesna linia produkcyjna oraz magazyn. - Oznacza to, że będziemy zatrudniać pracowników. Ostrożne prognozy mówią o miejscach pracy dla 30 osób, ale może być więcej - mówi Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej PepsiCo na Europę.

Obecnie w zakładzie w Tomaszowie pracuje 350 osób, z czego 270 osób na stanowiskach liniowych. Rocznie fabryka jest w stanie wyprodukować 12 tys. ton chrupek. W Tomaszowie są produkowane wyłącznie chrupki, natomiast w zakładzie w Grodzisku Maz. chipsy.

Beata Dobrzyńska

  • Polska Dziennik Łódzki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3