Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie zwiększy zatrudnienie

Beata Dobrzyńska
W zakładzie w Tomaszowie produkuje się tylko chrupki
W zakładzie w Tomaszowie produkuje się tylko chrupki fot. Beata Dobrzyńska
W tomaszowskiej fabryce PepsiCo Frito Lay właśnie zakończono wdrażanie systemu zarządzania środowiskiem ISO 14001.

Zakład będzie się mógł szczycić tym certyfikatem przez trzy lata. - To duży sukces, który jest dla całego zespołu powodem do dumy - mówi Makis Myaris, dyrektor zakładu PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie. - Certyfikat to procedury, mające zapewnić przestrzeganie wysokich standardów oraz szereg praktycznych działań. Chodzi między innymi o segregację odpadów, oszczędne użytkowanie wody i energii, eliminację zagrożenia przedostania się substancji niebezpiecznych do kanalizacji.

Zdobycie certyfikatu jest kolejnym krokiem w rozwoju zakładu PepsiCo Frito Lay w Tomaszowie. Na początku tego roku zakończył się pierwszy etap modernizacji fabryki, kiedyś należącej do firmy Star Foods. Od kiedy firma PepsiCo w 2006 roku przejęła zakład, wówczas borykający się z płynnością finansową, wiele się zmieniło. Przede wszystkim całość produkcji została przeniesiona do jednego budynku, z wjazdem od ulicy Milenijnej. Tutaj mieści się też biurowiec, parking dla pracowników, magazyny. - Skoncentrowanie fabryki w jednym budynku pozwoliło zwiększyć wydajność pracy i bezpieczeństwo - mówi dyrektor Myaris. Działania związane z rozwojem zakładu to przede wszystkim instalacja nowoczesnej linii produkcyjnej i modernizacja starej oraz nowa infrastruktura dla pracowników.

Jednak na tym się nie kończy. Najbliższe lata to następne miliony złotych, zainwestowane w dalszą rozbudowę siedziby, po to, by mogła tu stanąć druga nowoczesna linia produkcyjna oraz magazyn. - Oznacza to, że będziemy zatrudniać pracowników. Ostrożne prognozy mówią o miejscach pracy dla 30 osób, ale może być więcej - mówi Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej PepsiCo na Europę.

Obecnie w zakładzie w Tomaszowie pracuje 350 osób, z czego 270 osób na stanowiskach liniowych. Rocznie fabryka jest w stanie wyprodukować 12 tys. ton chrupek. W Tomaszowie są produkowane wyłącznie chrupki, natomiast w zakładzie w Grodzisku Maz. chipsy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na tomaszowmazowiecki.naszemiasto.pl Nasze Miasto