Inspekcja Handlowa prowadziła kontrole pod koniec 2017 roku. Ogółem skontrolowano 282 partie produktów, w tym 79 podpałek oraz 203 grille.
Inspektorzy sprawdzili 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. W przypadku 51 partii produktów (18,09 proc.) 41 grilli i 10 podpałek stwierdzono różne nieprawidłowości.
24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa. Wykryto między innymi wady konstrukcyjne urządzeń.
Najwięcej zastrzeżeń kontrolerów wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. Jak podkreśla inspekcja, większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.
Jak bezpiecznie grillować w ogródku?
zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
używaj wyłącznie podpałek spełniających normy
dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.
Drożeją motocykle sprowadzane z Niemiec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?